Естебан та Фернандо набирають перші очки в сезоні на Гран-прі Емілії-Романьї

Команда Alpine F1 Team набрала свої перші очки на Чемпіонаті світу FIA Formula 1 в сезоні 2021 року: Естебан Окон став дев'ятим, а Фернандо Алонсо - десятим в результаті насиченого подіями Гран-прі Емілії-Романьї.

alt
Команда Alpine на Гран-прі Емілії-Романьї

Команди зіткнулися з важким рішенням перед стартом гонки через раптовий сильний дощ: за годину до початку деякі ділянки траси були мокрими. Естебан стартував на дощових шинах, а Фернандо - на проміжних. На формувальному колі Фернандо занадто широко вийшов з сьомого повороту, вилетівши на гравій, тому повернувся в бокси для заміни переднього антикрила.

На слизькій трасі обидва пілоти вилетіли з першої десятки, а Естебан заїхав у бокси і встановив проміжні шини на другому колі під час машини безпеки.

Ситуація почала стабілізуватися, і, так як траса почала висихати, сухі шини виглядали найкращим варіантом: Естебан встановив Medium на 27-му колі, а Фернандо пішов за ним кругом пізніше.

Естебан перейшов на Soft на 31-му колі, перш ніж червоний прапор зупинив гонку через зіткнення Валттері Боттаса і Джорджа Рассела на вході в другій поворот.

З відновленням гонки Фернандо і Естебан були дванадцятим і тринадцятим відповідно, француз перейшов на Medium під час зупинки під червоним прапором, щоб їхати на них до фінішу. Обидва пілоти відразу ж відіграли кілька позицій, і змагалися за підсумкове місце в очковій зоні.

Естебан тиснув на Кімі Райкконена в боротьбі за дев'яте місце, але не зміг обійти досвідченого фіна. Фернандо йшов позаду Естебана, намагаючись пробратися до очків. Фініш Естебан перетнув десятим, а Фернандо одинадцятим.

Після фінішу Кімі Райкконен отримав штраф, тому обидва пілоти Alpine F1 Team піднялися на одну позицію в підсумковому заліку Гран-прі. Естебан набрав два очки на дев'ятому місці, а Фернандо заробив перше очко після повернення в Формулу-1, вперше після Гран-прі Сінгапуру 2018 року, зайнявши десяте місце.

Естебан Окон,стартував 9-м, фінішував 9-м:
Естебан Окон,стартував 9-м, фінішував 9-м:
«Непроста гонка в складних умовах. У ній було багато можливостей, нам вдалося заробити очко - непоганий результат і відмінна нагорода за напружену роботу команди. Але ми могли досягти більшого. Гонка була довгою і виснажливою. Після рестарту я атакував до фінішу. У мене було кілька цікавих поєдинків, особливо з Фернандо. Тепер ми з нетерпінням чекаємо наступного гоночного уїк-енду».
Фернандо Алонсо, стартував 15-м,фінішував 10-м:
Фернандо Алонсо, стартував 15-м,фінішував 10-м:
«Сьогодні було не просто: умови змінювалися кілька разів. Гонка стартувала під дощем, а фінішувала на сухій трасі - сьогодні я зробив висновки, знову керуючи машиною в таких умовах. У Формулі-1 неможливо до всього підготуватися заздалегідь, тим більше що я відпрацював всього півтора дня на тестах, а сьогодні я немов проїхав чотири різні гонки. На мою думку, в цей уїк-енд машина працювала краще, але результати залишаються дуже щільними. У Португалії ми спробуємо ще раз».
Марцін Будковські, виконуючий директор:
Марцін Будковські, виконуючий директор:
«Ми заробили перше очко в сезоні, і нам довелося чимало попрацювати для цього. Обидва пілоти погано стартували на мокрій трасі і на першому колі втратили кілька позицій - з цим потрібно розібратися. На сухій трасі у нас був непоганий темп, обидва пілоти відігравали позиції, щоб повернутися в очкову зону, але Естебан застряг за Кімі Райкконеном і не міг його випередити. Це говорить про те, як складно тут обганяти. Ми залишаємо Імолу з суперечливими почуттями: ми раді, що заробили перше очко, але для нас гонка могла скластися зовсім по-іншому. Ми зосередилися на наступному Гран-прі і хочемо досягти більшого»